Ediția 2013

editia-2013

Aflată la ediția aniversară, Gala Profesorului Bologna a avut loc în perioada 19-21 aprilie 2013 la Cluj – Napoca. Aceasta a reunit profesorii premiaţi de studenţi pe parcursul celor cinci ediţii, profesori care credem noi, prin implicarea, dăruirea şi deschiderea de care au dat dovadă, au adus valoare educaţiei şi, implicit, învăţământului superior românesc.

Proiectul „Gala Profesorului Bologna” și-a propus încă de la început să contribuie la promovarea învățământului centrat pe student în universități și să contribuie la conturarea unei culturi a unei astfel de paradigme de învățare. În acest sens, ediția aniversară a adus un suflu nou și a creat contextul pentru a dezbate împreună cu profesorii Bologna viitorul învățământului superior, urmărind să identifice nu numai standarde minime pentru un profesor Bologna, ci și soluții de îmbunătățire a sistemului educațional românesc.

Astfel, „profii tari” și studenții prezenți la eveniment au luat parte la o serie de dezbateri și ateliere, la finalul cărora au fost dezvoltați o serie de indicatori privind activitatea didactică. Printre altele, profesorii au declarat că „Cea mai bună şi mai sinceră evaluare a noastră este cea făcută de studenţi”, „Distincţia de profesor Bologna îmi este mai dragă decât titlul de Doctor Honoris Causa” și s-au întrebat retoric „Avem nevoie de un învăţământ centrat pe student sau unul centrat doar pe lucrările cotate ISI?”.

Asemenea edițiilor anterioare, evenimentul s-a încheiat cu festivitatea de premiere a Profesorilor Bologna unde i-am aplaudat și recompensat pe acei pedagogi care au respectat parteneriatul real încheiat cu studenții în procesul de învățare. Așadar, am plecat de la conceptul „învăţământ centrat pe student”, cu un traseu clar stabilit de învăţare (obiective – activităţi – rezultate) și în final au fost premiaţi 359 de profesori din întreaga ţară.

Organizatorii ediţiei aniversare a Galei Profesorului Bologna 2013 au fost: Organizaţia Studenţilor Farmacişti Cluj-Napoca (OSF), Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB), Federaţia Asociaţiilor Studenţeşti din Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (FAS-USAMV), Organizaţia Studenţilor din Universitatea Tehnică (OSUT), Asociaţia Studenţilor Psihologi din România (ASPR), Societatea Studenţilor Europenişti (SSE), Asociaţia Studenţilor din Universitatea de Arte şi Design (ASUAD), Asociaţia Studenţilor de la Business (ASB) și alte organizaţii membre ANOSR.

„A fi profesor este un job, o carieră sau o vocație?” – un profesor Bologna