Aristotel spunea că “Educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe”. Ea desăvârșește omul și-l umanizează din punct de vedere cultural, social, politic, economic. Întrebarea esențială este dacă educația din România (instituțional vorbind) face aceasta? Delicat de răspuns la o asemenea întrebare pentru că educația este dependentă de finanțarea pe care o acordă statul pentru acest capitol.
Felul în care ar trebui să ne raportăm la ea
Educația este nivelul vital al unei națiuni, aceasta din urmă trăind prin educație și perpetuându-se prin educație.
Experiența dobândită de-a lungul carierei
Experiența academică dobândită în timp mi-a demonstrat că pentru a face educație îți trebuie timp, pasiune și entuziasm. Studenții sunt niște semințe care vor să se facă plante, să dea roade. Totul depinde de îngrijirea lor și atenția pe care statul le-o acordă.
Trăiri din perioada când ați fost nominalizat
Nominalizarea a venit ca o surpriză totală pentru că absolut niciodată eu nu m-am gândit că merit această nominalizare, că fac educație pentru a primi premii. Într-adevăr, orgoliul meu mi-a fost gâdilat și am simțit o bucurie în suflet. A fost ca o recompensă morală și care te îndeamnă, ca în ciuda tuturor problemelor, să continui.
Gânduri pentru studenții de pretutindeni
A fi student este o stare de spirit, un privilegiu. Gândiți-vă la cei care își doresc să fie dar din diverse motive nu pot avea acest statut. Trăiți clipa studenției, formați-vă frumos și nu uitați că viața este o învățare continuă. Toți ne naștem egali dar cea care face diferența ulterior este educația. Prin educație devenim liberi. Nu ratați șansa la libertate!
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU
Decan,
Facultatea de Geografie și Geologie
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași