Ediția 2021 – Profi e-Tari

Contextul pandemic a fost o provocare pentru fiecare actor al sistemului educațional, indiferent că vorbim de contextul național și internațional. O digitalizare ușor forțată ne-a adus într-o situație ce nu a fost familiară tuturor. În ciuda oricăror tipuri de greutăți, eforturile au fost remarcate și apreciate.

La ediția din anul 2021, ANOSR și-a dorit un titlul special, un titlu care să fie acordat acelor cadre didactice ce au fost un exemplu pentru comunitatea academică și care au asigurat o continuitate a actului educațional, indiferent de carențele sistemului. Astfel s-a născut distincția de Prof e-Tare. Am stabilit un nou profil, unul digital, iar împreună cu o comunitate de studenți am pornit în identificarea Profilor e-Tari.

Cadrele didactice au fost premiate în cadrul galei desfășurate în mediul online în data de 30 mai 2021.

Procesul Bologna

„Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.”– Nelson Mandela

Scopul suprem al Procesului Bologna este de a crea un Spațiu European al Învățământului Superior (SEIS) bazat pe cooperarea internațională și schimbul de comunități academice, care este atractiv pentru studenții și personalul European, dar și din alte părți ale lumii.

Spațiul European astfel clădit:
– va facilita mobilitatea studenților, absolvenților și a personalului academic;
– va pregăti studenții atât pentru carieră, cât și pentru viața de cetățeni activi implicați în societate;
– va fi un suport pentru dezvoltarea personală;
– va oferi acces liber la învățământ de calitate, precum și oportunitatea de a alege locațiile formării profesionale de către tineri și studenți.

De ce se numește Procesul BOLOGNA și cine participă la acesta?
Procesul Bologna a luat numele Declarației de la Bologna, act semnat în orașul italian cu același nume în 19 iunie 1999, de către miniștrii responsabili de învățământul superior din 29 de țări europene.

Ediția 2018

Cea de-a XI-a ediție a Galei Profesorului Bologna va avea loc la Timișoara, în data de 18 mai 2018. Evenimentul este realizat în colaborare cu Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara, organizație membră a ANOSR.

Prima etapă a proiectului constă în pregătirea studenților evaluatori, care alături de colegii lor din anii anteriori, vor evalua profesorii nominalizați de studenții din România. Astfel, în perioada 8-11 martie 2018, se vor desfășura ateliere de formare ale studenților evaluatori în patru centre universitare: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. În cadrul acestora, studenții vor aprofunda conceptul de Învățământ Centrat pe Student, își vor completa cunoștințele referitoare la Procesul Bologna și vor pune cap la cap caracteristicile specifice unui Profesor Bologna.

Începând cu 1 martie și până în 25 martie 2018, studenții vor putea să își nominalizeze pe site-ul www.profitari.ro cadrele didactice pe care le consideră demne de a primi distincția „Profesor Bologna”. Concomitent, studenții evaluatori vor parcurge trei mari etape în încercarea de a descoperi acei profesori care să merite acest titlu. În primul rând, vor participa la cursurile/seminariile profesorului nominalizat, fără a perturba activitatea normală a orelor, pentru ca, mai apoi, aceștia să poarte discuții cu studenții care participă la cursurile/seminariile profesorului în cauză. Ulterior, după o documentare suplimentară, studenții evaluatori vor avea o discuție mai amplă cu profesorul nominalizat, urmând ca în baza unei metodologii de evaluare suficient de complexă pentru a se evita anumite aprecieri subiective din partea studenților evaluatori, aceștia să decidă dacă profesorul merită sau nu decernarea titlului de Profesor Bologna.

Distincțiile de Profesor Bologna vor fi decernate în cadrul Galei Profesorului Bologna, ce va avea loc în data de 19 mai 2018, la Timișoara.

Ediția 2016

Cea de-a IX-a ediţie a Galei Profesorului Bologna a avut loc la Alba Iulia, în perioada 3-5 iunie 2016. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Liga Studenţilor din Univeristatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (LSUA), organizaţie membră a ANOSR.

În perioada 4-6 martie 2016, s-au desfăşurat ateliere de formare ale studenţilor evaluatori în şapte centre universitare: Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Constanţa, Bucureşti şi Iaşi. În cadrul acestora, peste 170 de studenţi au aprofundat conceptul de Învăţământ Centrat pe Student, şi-au completat cunoştinţele referitoare la Procesul Bologna şi au pus cap la cap caracteristicile specifice unui Profesor Bologna.

În urma etapei de nominalizări au fost înregistrate 361 de intrări unice, 90 de profesori titlul de Profesor Bologna în urma evaluărilor. Distincţiile de Profesor Bologna au fost decernate în cadrul Galei Profesorului Bologna în data de 4 iunie 2016, la Alba Iulia. În cadrul acestui eveniment a avut loc şi ultima dezbatere din cadrul proiectului „Bologna în Universităţi”, unul dintre cele mai noi proiecte marca ANOSR. Dezbaterea a fost un eveniment înscris în calendarul de activități organizate sub egida Dezbaterii Naționale pentru Educație și Cercetare – „România Educată”, derulată de Administrația Prezidențială. Dezbaterea a avut tema „Învățământul centrat pe student – cum adaptăm procesul de predare-învățare la nevoile societății de astăzi?”.

Profilul Profesorului Bologna

Profesorul Bologna sau Proful Tare este orice dascăl care găsește căi inedite pentru a se apropia de studenți. Este cel care le câștigă prezența, respectul și atenția prin creativitatea metodelor de predare, prin jovialitatea și ușurința cu care se lasă înțeles, prin darul oratoriei și răbdare. Mai presus de orice, Proful Tare conștientizează responsabilitatea pe care și-a asumat-o și inspiră încredere, motivând studenții să devină adevărați profesioniști în domeniul pe care îl aleg.


Profesorul Bologna este un specialist, pasionat de educație, care folosește tehnologia și metodele potrivite de predare cu scopul de a pregăti studenții pentru integrarea în piața muncii, și, mai important, în societatea de mâine. Un Profesor Bologna analizează și răspunde nevoilor morale, dar și etice ale studenților, știe să decodifice informația într-un limbaj corect, firesc, apropiat. El reprezintă pedagogul care lasă senzația generală de prietenie/ afecțiune/ apropiere, dar și de profesionalism în activitatea desfășurată.


Profesorul Bologna este cel care câștigă prezența, respectul și atenția studenților prin creativitatea metodelor de predare, adaptate stilului de viață al studentului secolului XXI, prin jovialitatea și ușurința cu care se lasă înțeles de către studenți, prin darul oratoriei și încrederea pe care o manifestă față de capacitatea de dezvoltare și înțelegere a studenților.


Profesorul Bologna este cel care nu-ți lasă timp să te gândești la pauza dintre cursuri. Este profesorul care te surprinde mereu prin inovație și creativitate! Este cel care  nu folosește foile de prezențe în scopul de a atrage studenții la cursuri. Este profesorul care îi face pe studenți să se simtă atrași și interesați de educație și de descoperirea ei.


Profesorul Bologna este cadoul pe care studentul îl deschide cu interes și curiozitate la fiecare curs!

Ediția 2015

Prima etapă a proiectului a constat în perioada de nominalizare a Profesorilor Bologna, perioadă în care orice student a avut posibilitatea să își nominalizeze profesorul preferat, profesorul care îl inspiră și care i-a marcat perioada studenției. Studenții și-au putut nominaliza profesorii aspiranți la titlul de Profesor Bologna în perioada 16 februarie-31 martie 2015.

În weekendul 27 februarie – 1 martie 2015, aproximativ 100 de studenți au participat la atelierele de formare ale studenților evaluatori care au avut loc, în paralel, la Timișoara, București, Iași, Cluj-Napoca, Petroșani și Galați. În cadrul acestor ateliere, participanții au învățat mai multe despre metodologia de evaluare a profesorilor nominalizați și au asimilat caracteristicile profilului Profesorului Bologna, urmând ca cei mai buni dintre ei să participe ulterior la evaluarea cadrelor didactice care au fost nominalizate de către studenți.

Până în 30 aprilie 2015, studenții evaluatori au participat la evaluări incognito ale profesorilor nominalizați, documentându-se despre activitatea acestora, participând la cursuri, luând interviuri studenților și, ulterior dezvăluirii identității lor, discutând cu profesorii nominalizați. Metodologia de evaluare a fost una complexă, pentru a ne asigura că profesorii premiați sunt într-adevăr acei profesori care îndeplinesc caracteristicile profilului Profesorului Bologna pe care le promovăm prin intermediul acestui proiect.

După perioada de evaluare, profesorii care s-au încadrat în profilul căutat au fost invitați la gala de premiere a Profesorilor Bologna, care a avut loc în perioada 22 – 24 mai 2015, la Timișoara. În cadrul galei, Profesorii Bologna premiați, alături de studenți din întreaga țară, au participat, de asemenea, la ateliere de lucru în care au dezbătut aspecte legate de importanța învățământului centrat pe student pentru sistemul de învățământ superior românesc.

Gânduri pentru studenți…..

Bună ziua,

O zi frumoasă se spune că începe cu o cafea bună….pentru mine de aproape 8 ani, de când sunt cadru universitar, o zi buna începe cu zâmbetul studenților.

Aș vrea să nu mă pierd în amănunte, să nu pierd vremea cu experiența mea profesională….să punctez doar că la un moment….după o perioadă relativ scurtă de când mă aflam la catedră, un grup de studenți au declarat că sunt …..un altfel de profesor, că le transmit ceea ce ei doresc, că prin exemplele pe care le prezint înteleg mai bine teoria…..că sunt veselă și apropiată de sufletul lor…..că le face plăcere să mă asculte, că apreciază faptul că nu mă încadrez în șabloane rigide și mă adaptez nevoilor lor…..

Și m-au propus în anul 2011 să fac parte din elita “Profilor Tari”, ocazie cu care am fost invitată la Cluj Napoca și apreciată public de…. EI ….STUDENȚII…moment până la care nu cred că am avut foarte mult de dăruit, doar am împărtășit din experiența mea practică….și m-am simțit putin stingheră lângă profesori cu adevărat valoroși. În acea seară a lunii mai 2011 am trăit o experiență aparte care mi-a confirmat faptul că viitorul oricărei națiuni sunt tinerii, dar mai ales tinerii educați…așa că tot ce pot să vă transmit e să învățați, dar să învățați cu drag, să împletiți munca cu dăruire dar mai ales cu un GRAM de dragoste…..nu sunt cuvinte mari….din tot sufletul și cu toată sinceritatea doresc ca fiecare dintre voi să vă urmați visul și să vă găsiți locul de muncă potrivit, să luați atitudine și desigur să vă susțineți ideile.                          

Închei cu un mesaj de mulțumire pentru că alături de voi viața mea e mult mai frumoasă, mai împlinită și mult mai provocatoare. Alături de voi am trăit un sentiment de neegalat și anume – bucuria lucrului temeinic – în contextul în care în activitățile colaterale pe care le desfășor (sunt expert contabil judiciar) am întâlnit studenții de ieri în ipostaza unor specialiști care promit…..!!!!

Sibiu,
12.03.2015                                                                                                                           

                                                                                                                                                  Cu drag,
                                                                   Lector univ.dr. Daniela Petrașcu
                                                       Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu,
Facultatea de Științe Economice

Educația din România

Aristotel spunea că “Educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe”. Ea desăvârșește omul și-l umanizează din punct de vedere cultural, social, politic, economic. Întrebarea esențială este dacă educația din România (instituțional vorbind) face aceasta? Delicat de răspuns la o asemenea întrebare pentru că educația este dependentă de finanțarea pe care o acordă statul pentru acest capitol.

Felul în care ar trebui să ne raportăm la ea

Educația este nivelul vital al unei națiuni, aceasta din urmă trăind prin educație și perpetuându-se prin educație.

Experiența dobândită de-a lungul carierei

Experiența academică dobândită în timp mi-a demonstrat că pentru a face educație îți trebuie timp, pasiune și entuziasm. Studenții sunt niște semințe care vor să se facă plante, să dea roade. Totul depinde de îngrijirea lor și atenția pe care statul le-o acordă.

Trăiri din perioada când ați fost nominalizat

Nominalizarea a venit ca o surpriză totală pentru că absolut niciodată eu nu m-am gândit că merit această nominalizare, că fac educație pentru a primi premii. Într-adevăr, orgoliul meu mi-a fost gâdilat și am simțit o bucurie în suflet. A fost ca o recompensă morală și care te îndeamnă, ca în ciuda tuturor problemelor, să continui.

Gânduri pentru studenții de pretutindeni

A fi student este o stare de spirit, un privilegiu. Gândiți-vă la cei care își doresc să fie dar din diverse motive nu pot avea acest statut. Trăiți clipa studenției, formați-vă frumos și nu uitați că viața este o învățare continuă. Toți ne naștem egali dar cea care face diferența ulterior este educația. Prin educație devenim liberi. Nu ratați șansa la libertate!

Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU

Decan,

Facultatea de Geografie și Geologie

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Colțul universitarului Elev, student ….profesor in Valea Jiul

 Aud de mai bine de 10 ani, sintagma “studenții de azi nu mai sunt ca pe vremea noastră, nu sunt preocupați, nu învață…”.

Această percepție este normală, studenții sunt altfel, se raportează la un alt sistem de valori. Lumea de azi este mult diferită de cea de acum 15-25 de ani.

În opinia mea și a multor cadre didactice asemenea mie, problema nu sunt elevi sau studenții, ci suntem noi!

Sunt cadru didactic de peste 20 de ani și am fost un elev sau student cu medii excelente pentru acele vremuri. Nu neapărat acele note, ci mai mult ca sigur munca, perseverența și – de ce nu – șansa mi-au permis să ajung profesor universitar cu un venit decent. Oare un tânăr sau tânără de 18-20 de ani, în zilele prezentului, se gândește la un orizont de timp de peste 20 de ani. Sunt aproape de studenți, și ei vorbesc despre mine folosind numele meu mic și în niciun caz, titlul meu didactic, lucru care nu numai că nu mă supără, ci mă face să mă simt mai tânăr. Asta pentru că sunt aproape de ei, îi accept așa cum sunt, le înțeleg modul lor de a percepe lumea și modul în care vad ei sistemul de educație. Îi văd pe studenții de azi mult mai agili în gândire, mai adaptați la tot ceea ce este nou, îi văd realiști și poate prea maturi pentru vârsta lor.

Predau discipline legate de IT și modific programa odată la 4 ani și datorită studenților, ceea ce este o dovadă a adaptabilității din ambele perspective.

Mulți dintre studenții de azi se gândesc încă de pe băncile liceului să își găsească un loc de muncă aspect care pentru noi, acum 25 de ani, nu reprezenta o prioritate, iar pentru unii dintre colegii mei ce se apropie de vârsta pensionării era și rămâne și acum de neconceput și, din păcate, de neînțeles. Trăiesc în Valea Jiului, deși studiile mele în mare parte sunt legate de orașe puternice economic cum ar fi Brașov, Cluj Napoca sau Craiova, și mă confrunt cu probleme la care cei din orașele mai sus menționate nici nu se gândesc. La fel pățesc și elevii și studenții noștri. Și ei vor să studieze în alte orașe ale țării sau peste hotare și ei își doresc un loc de muncă bine plătit, dar, în mod surprinzător, dau dovadă de o extrardinară maturitate, dorind, în mare parte, să revină, la un moment dat, acasă.

Profesorii îi vad demobilizați, Uniunea Europeană îi vrea mai mobili pentru a nu crea dezechilibre pe piața muncii și disparități economice între zonele Europei. Și tinerii se luptă de unii singuri să răzbată în această lume extrem de ostilă pentru ei. Valea Jiului le face viața extrem de grea, perspectivele lor sunt sumbre, viitorul nesigur, iar noi, cei care trebuie să îi îndrumăm și să îi ajutăm, nu facem aproape nimic.

Am spus la începutul acestui articol că noi suntem vinovați pentru faptul că elevii sau studenții de azi sunt percepuți ca fiind neimplicați, dezinteresați și nepreocupați să învețe.

Voi argumenta această afirmație.

Numeroși profesori predau în același mod învechit de acum 25 de ani – și nu vorbesc doar despre cei mai în vârstă – au aceleași metode învechite de predare, nu își adaptează materia predată la realitățile cotidiene, nu vor să iasă din acele canoane greșite ale sistemului de învățământ comunist.

Elevii și studenții de azi nu aleargă neapărat după note și prin urmare o notă mare obținută foarte ușor nu le șterge imaginea lipsei de profesionalism a cadrului didactic. Multe cadre didactice nu au nicio legătură cu industria, mediul de afaceri sau administrația, sau, dacă aceasta există, ea nu se regăsește în vorbirea lor.

Multe cadre didactice nu se comportă ca niște tutori sau sfătuitori ai tinerilor, ci doresc să le demonstreze acestora cât de nepregătiți sunt. Dar pentru ce?

Este necesar ca toți să punem umărul pentru a modifica această situație și percepție ce afectează comportamentul tinerilor. Sistemul de educație trebuie să fie un exemplu pentru societate și pentru tineri, trebuie să ne adaptăm și noi, nu doar tinerii pe care eu îi văd deja adaptați, trebuie să îi ajutăm, să fim mai aproape de ei, să îi ghidăm.

Elev – student – profesor trebuie să reprezinte o triadă puternică, care să îi împingă înainte pe elevi, astfel încât ei să își dorească, în primul rând, să promoveze examenul de Bacalaureat, mai apoi să devină studenți la o universitate, iar eu îmi doresc ca aceasta să fie Universitatea din Petroșani, pentru că ei sunt ai Văii Jiului. În final, să lupte pentru a obține un loc de muncă care poate fi chiar la o distanță virtuală, utilizând tehnologia care le este atât de familiară.

Noi, profesorii, trebuie cu toții să îi ajutăm să facă acest lucru, iar la Universitatea din Petroșani am alături foarte mulți colegi și prieteni care fac deja acest lucru, și îl fac cu o mare dăruire de mulți ani.

Dragi colegi profesori, vă provoc să fim mai aproape de elevi și studenți, să încercăm să îi înțelegem mai bine, să îi ajutăm și, probabil că, astfel Universitatea și liceele vor fi mai aproape de comunitate, iar conurbația Văii Jiului (încă informală) poate să devină mai puternică!

Eduard Edelhauser este profesor universitar al Universității din Petroșani și conducător de doctorat în domeniul Inginerie și Management abilitat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.